Óriási viharkárok Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a szél megtépázta a településeket

Megosztás

Még közel sincs vége, de már így is hatalmas károkat okozott a megyében a rendkívül erős szélvihar. Több helyen áramellátási gondok vannak, Karcagon megmozdított a szél egy garázst, míg Szolnokon a közlekedési lámpákat szaggatta le a helyükről.

Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán megyénkben – írja a Videk.ma. A hivatásos mellett önkormányzati és önkéntes egységek is segítenek a bajbajutottakon, egyszerre valamivel több mint húsz helyszínen zajlanak a munkálatok, de több mint száz helyszínre kell még vonulni. Néhány kivételével minden megyei településről érkeztek bejelentések.  Jellemzően kidőlt fákról, leszakadó faágakról szólnak a hívások, melyek lakóépületekben, gépjárművekben tettek kárt.

Karcagon egy lemezgarázst mozdított meg a szél, Szolnokon pedig több közlekedési lámpát is letört. Egy szolnoki áruház névtábláját is megbontotta a szél a Felső Szandai réten, ugyanitt egy másik kereskedelmi egység lemezteteje is károsodott. Több helyen akadozik az áramellátás, a szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.Ezúton szeretnénk kérni a lakosságot, hogy legyen türelemmel, a katasztrófavédelem szakemberei mindenhová el fognak jutni. Az eseményeket súlyosságuk szerint bírálják el, nem pedig érkezési sorrendben történik a káresemények felszámolása.

A megyei katasztrófavédelem figyelmeztetései a jelenlegi időjárási helyzetre:

  • Ne tervezzünk be szabadtéri munkát, szabadidős programokat. Csak a legszükségesebb esetben mozduljunk ki. Otthonunk melegében most biztonságosabb.
  • Az udvarról, erkélyről, nyitott teraszról pakoljuk el azokat a dolgokat, amiket a szél felkaphat (trambulin, cserepes virágok, stb.). Ezeket vigyük biztonságos helyre.
  • Ha tehetjük, autónkkal álljunk be a garázsba, vagy lehetőség szerint ne fa alá parkoljunk, mert az esetlegesen kidőlő fák, leszakadó faágak károsíthatják. Ugyanez igaz, ha széllökés esetén biztonságba akarunk húzódni, ekkor se fák alatt keressünk menedéket, mert egy leszakadó ág ránk eshet.
  • Ha leszakadt villanyvezetéket látunk, ne közelítsük meg, hanem hívjuk a 112-es segélyhívó számot.
  • Ha otthon tartózkodunk, zárjuk be az ablakokat és csak a legszükségesebb esetben használjuk a közműveket. Ha úgy ítéljük meg, inkább áramtalanítsuk a lakást.
  • Semmi esetre se gyújtsunk tüzet! Azt hiszem, a pénteki szolnoki tűzeset után nem kell megmagyarázni, miért veszélyes ez ilyenkor.
  • Akinek a lakásában szén-monoxid-érzékelő működik, figyeljen oda, mert a készülék jelzést adhat. A nagy szél ugyanis képes visszafújni az égésterméket a kéménybe.

(A borítókép illusztráció)

Kapcsolódó cikkek